Je eerste basgitaar

Met basgitaar spelen kun je al jong beginnen. Een basgitaar is een groot instrument, maar er zijn voor jonge kinderen of mensen met kleine handen ook kleine instrumenten te koop.

Shortscale: vanaf een jaar of 9

Een passende basgitaar is niet te zwaar en niet te groot. Ook hangt hij goed in balans, dat wil zeggen dat hij aan een gitaarriem in speelpositie blijft hangen. Een normale ‘grotemensenbas’ heeft een snaarlengte van 86 cm – in de muziekhandel worden meestal afmetingen in inches gegeven; de maat is dan 34 inch. Kinderen vanaf een jaar of 9 kunnen beginnen op een shortscale basgitaar. Die heeft een kleinere snaarlengte van 30 inch, zo’n 76 cm. De bespeler hoeft zijn arm niet zo ver te strekken en zijn vingers minder ver te spreiden. Vóór de laatste groeispurt kan iedereen het beste op een shortscale spelen.

Shortscale: wat raad ik zonder meer aan:

Als docent heb ik talloze instrumenten van leerlingen kunnen inspecteren, en ook als muziekjournalist/tester (o.a. bij het tijdschrift De Bassist) heb ik erg veel basgitaren in handen gehad. Vanuit die ervaring geef ik de onderstaande persoonlijke en vrijblijvende tips.

Ibanez Mikro Deze bas is compact, licht en goed uitgebalanceerd, en hij klinkt prima. De snaarlengte is zelfs nog iets kleiner dan een shortscale: 28,6 inch (72,6 cm). Wat mij betreft de eerste keus voor elke zeven- tot elfjarige. Als een kind deze bas echt ontgroeid is, kan hij een grotemensenbas aan. Ongeveer € 200,-

Cort Action Junior Ook een prima keus. Deze is 30 inch en ook goed compact, licht en uitgebalanceerd. De elektronische uitrusting is wat simpeler: hij biedt één – goed – geluid. Ook deze kost ongeveer € 200,-.

Shortscales met aandachtspunten:

Squier Bronco Bass en allerlei andere Fender-achtige modellen. Populair, en heeft de karakteristieke klank én het uiterlijk van een Fenderbas. Dat zoeken veel mensen. De Squier Bronco-bassen zijn ook goed gemaakt, maar ik waarschuw voor de balans. Al spelend moet je de hals omhoog houden en dat hindert de ontwikkeling van een goede speeltechniek. Hetzelfde geldt voor veel (niet alle) bassen die vier grote stemschroeven aan één kant van de hals hebben. Bij een hals met twee kleine stemschroeven aan elke zijde van de kop is de kans op een goede balans veel groter. Hier geldt maar één advies: uitproberen! Prijzen: vanaf ongeveer 200 euro.

Alles onder de 200 euro Het kan meevallen, maar: goede waar kent zijn prijs. Ik kocht eens een bas van het huismerk van een postorderbedrijf, gewoon, omdat het de goedkoopste bas was. Voor 70 euro mag je niet veel verwachten en inderdaad, het is niet veel. Een basgitaar is een fabrieksproduct, dus kan relatief goedkoop gemaakt worden, zonder duur handwerk. Maar er zijn wel goed materiaal en een goede eindcontrole nodig. Verwacht daarom geen kwaliteitsproducten onder de 200 euro.

Nog kleiner dan shortscale:

Gregg Bennett heeft een basgitaar gemaakt met een snaarlengte van 26 inch. Hij wordt niet meer gemaakt, maar is af en toe tweedehands te vinden voor prijzen tussen de 100 en 150 euro. Constructie en klank zijn in orde: het is een degelijke, goed gebalanceerde en bespeelbare basgitaar.

Kala U Bass is een bijzondere, heel kleine basgitaar: de elektrische bas-ukelele. Dit instrument heeft zachte, kunststof snaren en een snaarlengte van maar 21 inch (53 centimeter). Het instrument wordt niet op de markt gezet voor beginners, is wat hoogwaardiger en dus ook duurder: zo’n 500 euro. Ik ken het instrument zelf niet, maar de recensies zijn erg goed.

Snaren

De gangbare basgitaarsnaren voelen nogal ruw aan onder de vingers. Voor jongere bespelers raad ik aan om een basgitaar te bespannen met flatwounds. Dit type snaren heeft een glad oppervlak. Ze klinken anders, een beetje meer gedempt, maar dat is helemaal niet erg. Je kan ze krijgen met een buitenste winding van metaal of van nylon.

Versterker

Naast een basgitaar moet je een versterker hebben. Kleine basversterkers voor huis- en slaapkamergebruik zijn er vanaf ongeveer 100 euro. Voor het zelf oefenen kan je daar een hele tijd mee uit de voeten. Modellen die ik gehoord en uitgeprobeerd heb en die ik aanraad zijn de Warwick BC-10 (€ 110,-), Peavey MicroBass (alleen nog tweedehands), of de Ibanez Promethean P20 (€ 110,-). Zodra een bassist begint met samenspelen in bands, is er een grotere versterker nodig die harder kan. Oefenruimtes en muziekscholen hebben die vaak wel, zodat je er niet direct een zelf hoeft te kopen.

Accessoires

Een gitaartas (20-30 euro), een stevige (vooral brede en niet elastische) gitaarriem (10-20 euro) en een behoorlijke kabel (ongeveer 10 euro). Eventueel een standaard en een stemapparaat. Tip: als je alles tegelijk koopt, kan je vast wat korting krijgen op de accessoires. Nog een tip: er bestaan kant-en-klare sets: bas, versterker, en alles wat je verder nodig hebt. Vaak zijn de accessoires daarin wat ondermaats en zal ik je aanraden om alsnog bijvoorbeeld een betere kabel of riem te kopen. Verder kan een set best een goede deal zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *